Vreme...

by - July 17, 2018


Vreme...Jače je od života, znate li to? Vreme i jeste ključan faktor koliko i kako ćemo proživeti neke trenutke u životu. Zapravo, kada dođu teški trenuci, mislim da treba da se molimo vremenu da što brže prođu. Vreme ne sluša ničije zapovesti, pa nam je najbolje da pred isto kao dužnik kleknemo. Vreme je sila, a Bog silu ne voli, ali sila Boga ne moli. Te sekunde su brze, ali vode igru sa nama. Znaju da se maskiraju i da traju kao sati, a nekada tako brzo prođu. Napadaju našu psihu, jer u lepim momentima lete, a u ružnim i tužnim prolaze sporo, stežu nam misli i tako upravljaju našim životima. (Skoro celo zdravlje i postojanje čini psiha, ostalo je na nivou statističke greške) Sad, da ne bude da vređam vreme ili da ga predstavljam kao beskrupuloznog i manijakalnog gospodara svih nas, pa i samog sveta, želim da uputim i neke komplimente. Vreme je drug, ali stvarno. Lažu vas kad kažu da vreme leči sve, nije lekar, ni psihijatar, a nije ni vila, tu vašu bol (fizičku ili psihičku) vreme neće izlečiti. To je jedan mit, jedna lažna priča skitnice. Ali, vreme je tu da umiri bol. tako da vas nauči da se nosite sa njom, da je pamtite, nekada i vratite, ali svakako podnosite. Uči vas da ne budete mazohisti, nego da dišete punim plućima, progutate suze, odmorite dušu blagim osmehom. ,,Jedino nam vreme pripada " (,,Tempus tantum nostrum est"),  rekao je Seneka i nije slagao i nije koristio prostu i već viđenu rimsku filozofiju. Ništa ne traje večno, na kraju svih krajeva je novi kraj, ili ipak početak kako bi rekli neki motivacioni govornici, no to nije potvrđeno, a pod tim mislim da na kraju jedino ostaje da se oslonimo na sebe, a to je jedna specifična i kompleksna situacija, jer i mi trajemo koliko nam vreme kaže. Nekada pozajmljujemo minute od njega kao od zelenaša, pa nam ono duplo naplati teretom. Nije lako, kunem se da nije. Nije lako prihvatiti vreme kao prijatelja, jer ga shvatamo neozbiljno. Ja sam tip osobe koji non stop daje vremenu vremena, da mi da priliku da adekvatno procenim situacije. Ja se ponizno pomolim vremenu da me zagrli kao druga, da budemo ortaci i da se nekad malo ubrza kad mi je to potrebno.

Sve u svemu, vreme je pakao i raj, melem i nož u jednom. Vreme vlada, više nego bilo koja politička sila, više nego i ona jednopolarna politika sveta.You May Also Like

8 comments

 1. Zaista predivno napisano! ❤️

  jasminadimitri.blogspot.rs | youtube.com/jasminadix

  ReplyDelete
 2. Okej, V-A-U! Poduže vreme nisam pročitala nešto ovako dobro! Vreme je nešto jako čudno i neopisivo. Nekad se čini da nikad neće proći, a nekad proleti. A ipak uvek traje isto. Odličan, jako inspirativan post, Anja.
  Oduševljena sam tvojim blogom i pratim te, tako da bi mi bilo drago da posetiš moj: The girl named Ana Hvala unapred. ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mnogo mi je drago da ti se dopada post i hvala ti na divnim recima! Svakako!

   Delete
 3. Moram da priznam da je ovo jedan od najboljih tekstova koje sam ikada pročitala, a čitala sam ih mnogo! Smatram da se ne može dati adekvatna definicija vremena, jer je vreme nešto neopisivo. Sjajan post, još jednom.

  Novi post je na mom blogu. Pogledaj ako imaš vremena: Adda's Life

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tacno! Hvala ti na ovim lepim recima, veoma mi je drago da se svima tekst dopao! Naravno!

   Delete